Han er næsten 23 år. Er under uddannelse til logistikoperatør og har en praktikplads i Arla. Stephan bliver snart udskrevet helt, men han har valgt at blive frivillig i Athena, Holmstrupgårds værested.

- Nu bruger jeg Holmen, hvis jeg for eksempel får breve, jeg ikke forstår. Jeg er også med på ture, ser film, mødes med mine venner og spiser tit med her i Athena. Jeg ser også de andre her fra Athena privat, det er et godt netværk, fortæller Stephan.

Lige nu bor han i et kollegieværelse i Lystrup. Det betyder, at han skal stå op klokken fem om morgenen for at nå på arbejde til klokken otte.

- Det har jeg vænnet mig til. Jeg elsker mit arbejde. Jeg har det slet ikke sådan "åh nej, nu skal jeg på arbejde" som jeg havde på mit tidligere job. Det er fedt at skulle afsted. Jeg kan godt lide opgaverne og mine kolleger. Truckkørsel er også helt fint.

Hjælp gennem JUMP

For nogle få år siden boede Stephan en overgang på Kvisten og Engen på Holmstrupgård og har været udskrevet i en længere periode, men han fik hjælp fra Bogruppen igen, da han blev sagt op fra sit forrige job. Som yngre var han meget udadreagerende, hidsig og voldsom. Men i dag er det anderledes.

-Jeg er nok bare blevet voksen, siger han med et lille smil.

Stephan har ingen afgangseksamen fra folkeskolen, for han har aldrig haft det godt med at gå i skole, men han har været med i JUMP, Holmstrupgårds Job og Unge Matching Projekt, hvis formål er at hjælpe de unge med afklaring og varig uddannelse og beskæftigelse. Dér har han blandt andet fået hjælp til at finde den praktiskplads, han har i Arla i dag. Uddannelsen som logistikoperatør er via Teknisk Skole og er en kombination af skolegang og praktikophold. Men det var svært at finde en praktikplads.

Søgte 20 praktikpladser

- Jeg måtte søge mange steder. Bogruppens socialrådgiver, Tekla, hjalp mig med at køre rundt til 20 firmaer med en uopfordret ansøgning om en praktikplads. Hun var også med til at forberede mig til jobsamtalen, og jeg fik det, fortæller han.

Når Stephan fylder 23 kan han ikke længere være indskrevet i Bogruppen, som er den del af Holmstrupgård, der varetager udslusning og efterværn. For ikke at slippe sit netværk har han sagt ja tak til at blive en af de tre frivillige tidligere elever, der hjælper til, når værestedet har åbent tre gange om ugen og er med til at arrangere ture i weekenderne.

Mere ansvar

- Det betyder, at jeg får noget mere ansvar. Jeg skal blandt andet hjælpe med at lave mad heroppe. Jeg må også køre bussen og skal planlægge ture. Det har jeg det helt fint med. Det er fedt at holde kontakten med de andre, jeg snakker jo med alle heroppe.

Når Stephan tænker tilbage har han lært forskellige ting af mødet med Holmstrupgård.

- Jeg har fået nogle værktøjer, der hjælper mig. For eksempel at tælle til ti og slappe af i stedet for at blive vred og flippe ud som før. Det er dumt at flippe ud, jeg gør det ikke mere. Jeg kunne også godt lide at bruge værkstederne på Holmstrupgård, hvor jeg lærte nogle ting. For eksempel at svejse. Jeg er meget taknemmelig over den hjælp, jeg har fået. – Og glad for at de har kunnet holde mig ud hele vejen igennem.

Link til Aspergers Syndrom / GUU/GUALink til ADHD og Tourette
Link til Personligheds- og SpiseforstyrrelserLink til Skizofreni og Psykotiske lidelser
 
Link til VISO

Link til rideterapi

Link til job