Trods diagnoser som Aspergers Syndrom, Tourettes Syndrom og endda kræft har Mike på 18 år et arbejde og er på vej i egen lejlighed.

Det er Bogruppen der har hjulpet Mike med at finde den lejlighed i Århus, han snart skal flytte ind i. De giver også en hånd med, når han skal flytte ind og hjælper med råd og vejledning omkring papirer, breve og økonomi. Mike bor i dag hjemme hos sin familie og glæder sig meget til at få sit eget. Også selv om det betyder, at han må finde et andet arbejde. Praktikpladsen på et savværk, hvor han kører rendegraver og kapper træer, er han ellers rigtig glad for. Lønnen er bare ikke stor nok til at dække udgifterne til husleje, mad og alt det andet, som en selvstændig tilværelse kræver.

- Jeg håber og tror, det vil gå godt at flytte for mig selv. Alle andre mener også, at det kommer til at gå godt, siger Mike overbevisende med et fast blik.

Tændte bål på værelset

Det så ellers ikke ud til, at Mike ville få et liv som de fleste andres. Allerede som otte-årig fik han diagnoserne Tourettes Syndrom og Asperger, og som 14-årig blev han efter en akut indlæggelse på Ungdomspsykiatrisk Afdeling anbragt på Kvisten på Holmstrupgård. Her gik det fint et stykke tid, indtil han begyndte at tænde bål på sit værelse, sætte ild til huse og kravle rundt på tage og i høje kraner om natten. Nogle gange var han bange, men han tænkte ikke ret meget over, at det var farligt.

- Det var ikke så smart, konstaterer han.

Mike blev flyttet til Holmstrupgårds tidligere afdeling Agerskellet i Randers, hvor han efter eget udsagn ikke passede ind. Han boede der alligevel i to år. Da Mike var 16, skete der noget, som ændrede hans ungdomsliv fuldstændigt fra den ene dag til den anden. Han fik konstateret kræft i halsen og fik lov til at flytte hjem til sin mor og stedfar.

Sygdom ændrede alt

- Jeg var meget glad for den tillid de viste mig ved at give mig lov til at flytte hjem. Kræften ændrede alt. Jeg begyndte at tænke over livet og passe på mig selv. Jeg holdt helt op med at lave alle de farlige ting, som ellers gav mig et kick, fortæller han åbent.

Under sin sygdom blev Mike ved med at bruge Holmstrupgårds dagtilbud og gik i skole der et par dage om ugen, når han ellers var frisk nok. Men noget i ham var forandret markant.

- Da jeg fik at vide, at jeg havde kræft og at det var en form, som ofte kan helbredes helt, sagde jeg til en af mine venner: ”Jeg har vist trukket den gode lort.” Sådan er det. I dag har jeg forandret mig meget. Jeg er meget fredelig og har det stort set altid godt og er tilfreds.

Et godt netværk

Mike er også glad for mange af de tilbud, han tager del i via Holmstrupgård. Han er for et lille år siden kommet helt over kræften og holder i dag sin Asperger og sin Tourette nede med medicin og god hjælp fra Holmstrupgård.

- Jeg har fået at vide, at Asperger kan gøre det svært at kontrollere følelser, mens Tourette kan betyde, at jeg får de der spontane indfald, som jeg engang bare hoppede ud i uden først at tænke over konsekvenserne. Hvis jeg får et spontant indfald i dag, kigger jeg i kalenderen og gør det, når jeg får tid. Jeg får nu en masse hjælp fra Bogruppen i min hverdag, så min Asperger og Tourette påvirker mig ikke specielt meget. Jeg bruger også Athena som et netværk, hvor jeg møder mine gamle venner og tager med på mange ture. Den hjælp giver mig en stor tryghed. Medarbejderne her er vant til de problemer, der kan opstå. De har prøvet det hele før. Det er med til at holde mig positiv.

Klar til nye udfordringer

Fremtiden byder på nye udfordringer for Mike. Først og fremmest en flytning. Før jul tager han på et kursus i brug af svære maskiner, og fremover kunne han godt finde på at tage kurser på Skovskolen og opnå færdigheder, som måske kvalificerer ham til et rigtigt skovarbejder- eller savværksjob i fremtiden.

- Jeg vil gerne have et job på et savværk, engang når krisen er overstået, og de igen ansætter folk. Men jeg vil ikke gå mere i skole, for det har jeg aldrig haft det godt med. Jeg gik ud af 7. klasse og har ikke gået ret meget i skole siden. Nu vil jeg bevise, at jeg kan klare mig selv.

Link til Aspergers Syndrom / GUU/GUALink til ADHD og Tourette
Link til Personligheds- og SpiseforstyrrelserLink til Skizofreni og Psykotiske lidelser
 
Link til VISO

Link til rideterapi

Link til job