Komiker og journalist Anders Stjernholm besøgte torsdag d. 1. oktober Holmstrupgård og holdt oplæg om sin egen oplevelse af at leve med diagnosen ADHD. Sif Netværk stod bag arrangementet, som var for forældre, børn og søskende i SIF-netværket, samt unge og medarbejdere på Holmstrupgård.

 

Ville bruge sig selv som case

Anders Stjernholm er en del af EN AF OS-kampagnen, som arbejder på at bryde tabuet omkring psykisk sygdom, og er derfor en oplagt gæst i dette forum. Han fik først stillet diagnosen ADHD som 26-årig, men når han i dag ser tilbage, kan han tydeligt se, at han i sine unge år ikke vidste, hvordan han skulle opføre sig i mange sociale situationer - han vidste bare ikke, hvorfor det var sådan.

 

Anders Stjernholm fortalte, at han under journaliststudiet bemærkede, at han arbejdede meget anderledes end sine medstuderende. Det blev også kommenteret af nogle kammerater og til bacheloropgave, valgte han netop at skrive om ADHD – før han fik stillet sin egen diagnose. Han ville gerne skrive opgaven med sig selv som case, men på grund af tidspres og ventetid i psykiatrien blev det interviews med andre.  

 

Ingen er ens

Anders Stjernholm pointerer i sine foredrag, at det vigtigt, at folk forstår, at ADHD som med mange andre diagnoser såsom fx autisme, skizofreni og angst er en meget bred diagnose, og at to personer med diagnosen kan være lige så forskellige som nat og dag. I oplægget vil han fortælle mere bredt om udfordringerne ved at leve med psykisk sygdom, og gå i dialog med de fremmødte forældre, unge og pårørende.


Hans overordnede råd for alle med en diagnose er at blive klar over, hvad der er ens svagheder og så kæmpe med dem. Fx vægter han selv sund mad og motion hver anden dag høj, fordi det giver ham mere stabilitet i livet.

Der var flere spørgsmål fra publikum efter showet, fx spurgte én om hans egne forældre, som har haft lidt svært ved at acceptere diagnosen, har fået nogen form for rådgivning eller hjælp. 

 


Mere om Anders' historie her og om Holmstrupgård og SIF-netværket her